11 Aralık 2013

Mach Konisi (Mach Cone)

Bir nesne havada bir yönde harekete başladığında önündeki havayı iterek bir basınç dalgası oluşturur. Bu basınç dalgaları da ses hızıyla hareket ederler. Eğer nesne ses hızından düşük hızda hareket ediyorsa, nesnenin yaydığı basınç dalgaları her yerde hissedilir. Fakat nesne ses hızından daha hızlı hareket ediyorsa bu sefer hareket yönünün ilerisinde basınç dalgaları hissedilmez ve nesneden geriye doğru bir konik şekilde basınç dalgaları hissedilir. Bu basınç dalgalarına Mach Konisi adı verilmektedir.

0.7 Mach sayısında hareket eden bir nesne
1 Mach'da hareket eden nesne

2 Aralık 2013

Panel Yöntemleri

Aerodinamikte lineer olmayan Navier-Stokes diferansiyel denklemleriyle yönetilen bir cisim etrafında veya üzerindeki akış ile ilgileniriz. Bu denklemleri çözmek için birçok sayısal yöntem bulunmakta. Bunlardan bazıları, sonlu farklar, sonlu elemanlar, sonlu hacimler yöntemidir. Navier-Stokes denklemlerinde viskozitenin ve sıkıştırılabilirlik etkisini hesaba katmadığımızda panel yöntemleri uygulanabilir hale gelir.

Panel yöntemleri ilk geliştirildiği 1960'lardan bu yana oldukça popüler bir yöntemdir. Onu bu kadar popüler yapan nedenler;

  • basit fiziksel model oluşturabilme
  • basit programlama gereksinimi
  • bilgisayarlarla nisbeten hızlı ve kolay çözüm 

sayılabilir.

Örneğin, sonlu farklar yönteminde bilinmeyen sayısı $N^3$ mertebesindeyken panel yöntemlerinde $N^2$ mertebesindedir.