3 Aralık 2012

Linux'ta Fortran Sorunu

Linux üzerinde açık kaynak bir kodu derlemek istediğimde "g77 komutu bulunamadı" hatasıyla karşılaştım. Bu sorunu aşmak için g77'i yüklemek istediğimde Ubuntu 2009 sonrasında g77'in desteklenmediğini gördüm. İnternette araştırdığımda bu paketi özel olarak indirip kurmak gerektiği fakat bunda da bazı sorunlar oluştuğu anlatılıyor. Bu yüzden hocamın tavsiyesi üzerine g77'yi yüklemek yerine paket programın include dosyalarındaki fortran derleyicisini g77'den gfortran'a çevirdim. Dolayısıyla bu sorun da çözülmüş oldu...

 

 

 

19 Ekim 2012

Navier-Stokes Denklemlerinin Korunumlu ve Korunumsuz Halleri

Navier-Stokes denklemleri akışkanlar dinamiği ile uğraşan kişilerin en fazla karşılaştıkları denklemlerdir. Kısaca bu denklemler, 3 temel fizik kanunundan türetilmiştir: Kütlenin (Süreklilik), momentumun ve enerjinin korunumu kanunları. Bu 3 kanun kullanılarak bazı kabullerle birlikte Navier-Stokes denklemleri türetilmiştir. Aslında tarihsel olarak Navier-Stokes denkleminin kullanımında sadece momentum denklemi vardır. Ancak günümüzde CFD (Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği) literatüründe Navier-Stokes denklemi denince bu 3 denklem birlikte düşünülmektedir. Bu denklem ismini Fransız M.Navier ve İngiliz G.Stokes'dan almıştır. Bu iki bilim insanı 19.yüzyılın ilk yarısında birbirinden bağımsız olarak bu denklemi bulduklarından dolayı denklem her ikisinin ismiyle anılmaktadır.


 Bu denklemin iki farklı türü vardır: Korunumlu ve korunumsuz form. Aslında her ikisi de aynı denklemi ifade eder fakat kullanım yerlerinde farklılık vardır. Hatta aynı denklemi ifade ettiğinden dolayı birbiri cinsinden de türetilebilir. Yani, korunumsuz formdan korunumlu forma, korunumlu formdan korunumsuz forma türetim yapılabilir. Kısaca korunumlu ve korunumsuz formdan bahsetmek gerekirse,

18 Ekim 2012

Windows Bilgisayarları Otomatik Kapatma Komutu

Bilgisayarı belli bir süre otomatik kapatmak istiyorsanız "shutdown" komutuyla istediğinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Başla > Çalıştır > cmd ile komut penceresini açıp ;
shutdown -s -t 7200 -f
yazarsak 2 saat içinde bilgisayarınız kapanacaktır. 1 saat 3200 saniye olduğundan 2 saat 7200 saniye olacaktır. İstediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.

Bu komutla beraber kullanılabilen parametreler

-i Arayuz gösterme
-l Log off
-s Kapatma (Shutdown)
-r Kapatma ve tekrar açma ( Shutdown and restart)
-a Kapatma işlemi iptal
-m \\ağdaki bilgisayar adı   Ağınızda ki başka bir bilgisayarı kapatma
-t XX Sayaç Süresi (XX, saniye olmalı)
-c Kapatma eki ( Kapatmak için verdiğiniz not, açıklama)
-f Zorla kapatma ( Beklenmekte olan programları sorgusuz kapatır)

 

16 Ekim 2012

Excel'de iki sütunu birleştirmek

Excel'de ad-soyad gibi iki sütunu birleştirmek isteyebilirsiniz, bunun için (&) işaretini kullanabilirsiniz. Benim gibi bu kadar basit bir ifadeyi bilmediğiniz zaman saatleriniz gidebilir. Microsoft'un sayfasındaki anlatım:

  1. Diğer hücrelerin içeriğini birleştirmek istediğiniz hücreyi seçin.

  2. Formülü başlatmak için =( yazın.

  3. İki hücrenin içeriğini birleştirmek için, birleştirmek istediğiniz metni içeren ilk hücreyi seçin, &" "& (çift tırnak işaretleri içine alınmış bir boşluk) girin ve ardından birleştirmek istediğiniz metni içeren sonraki hücreyi seçin. İkiden fazla hücrenin içeriğini birleştirmek için, hücreleri seçmeye devam edin ve her hücreyi seçtikten sonra &" "& girdiğinizden emin olun. Birleştirilen metinlerin arasına boşluk eklemek istemiyorsanız, &" "& yerine & girin. Virgül eklemek içinse &", "& yazın (her ikisi de çift tırnak içine alınmış olarak bir virgül ve ardından bir boşluk).

  4. Formülü tamamlamak için ) yazın.

  5. Formülün sonuçlarını görmek için ENTER tuşuna basın.


Kaynak: http://office.microsoft.com/tr-tr/excel-help/HA010248390.aspx

14 Mayıs 2012

LaTeX'de Türkçe Karakter Sorunu ve Çözümü

LaTeX bir doküman hazırlama sistemidir. LaTeX ile bazı paketler kullanılmadığında Türkçe karakterleri yazmak için biraz çaba göstermek gerekmekte. Aşağıda Türkçe karakterlerin karşılıkları gösterilmiştir.


\u{g} – ğ
\u{G} – Ğ
\c{c} – ç
\c{C} – Ç
\c{s} – ş
\c{S} – Ş
\”{u} – ü
\”{U} – Ü
\”{o} – ö
\”{O} – Ö
{\i} – ı
\.{I} – İ
\^{a}
\^{A}


Fluent ile UDF çalıstırma ve C baglantısı

Bu yazıda lisans tezimi hazırlarken 1-2 ay beni uğraştıran bir konuyu açıklamak istiyorum.



Öncelikle Fluent programı sonlu hacimler yöntemini kullanan bir Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği (HAD) yazılımıdır. 1983 ten bu yana dünya çapında otomotiv endüstrisi, havacılık endüstrisi, beyaz eşya endüstrisi, turbomakine (fanlar, kompresörler, pompalar, türbinler v.b.) endüstrisi, kimya endüstrisi, yiyecek endüstrisi gibi birbirinden farklı bir çok endüstriye ait akışkanlar mekaniği ve ısı transferi problemlerinin çözümünde kullanılır.

Fluent programıyla oluşturulan modele katı cisim hareketi veya sınır koşulları sin,cos gibi periyodik fonksiyonlarla ya da daha farklı özel tanımlanmış denklemlerle hareket verilebilir. Bunun için C, Fortran gibi programlama diliyle tanımlanacak denklemin yazılması gereklidir. Bu konuda Fluent yazılımının tutorial dökümanlarından yardım alabilirsiniz.

C programlama diliyle UDF yazdığınızı farzedelim. Bu durumda Fluent'in yazdığınız UDF C dilinde derleyebilmesi için bilgisayarınızda herhangi bir C derleyecisi gereklidir. Ayrıca Fluent'e derleme sırasında yararlanacağı kütüphane adresleri bağlantısının da verilmesi gereklidir.  Artık nasıl yapacağımıza gelirsek;